Alec Vinke

Oogst

Alec Vinke:

Restaurant Oogst is gelegen in het landelijke Assenede. Chef Alec Vinke en zijn team nodigen je uit om te genieten van gastronomische gastvrijheid in een ongedwongen huiselijke sfeer. Er is ook een terras om niet enkel te proeven van het seizoensgebonden menu, maar om ook je ogen de kost te geven met het uitzicht op de polders.

#Oost-Vlaanderen

11 Vragen voor Alec Vinke

1. Het Dna van Oogst

Bij het binnenkomen valt het oog direct op onze wijnkelder. Aan de ingang is namelijk een glazen vloer waardoor je in onze mooi gevulde wijnkelder kijkt. En verder doen wij er alles aan om gasten optimaal te laten genieten. Ze mogen hun voeten onder tafel schuiven en hoeven zich verder om niets te bekommeren.

2. Wat was je eerste kookervaring?

Als jongen van 7 jaar hielp ik bij familiefeesten al met de tafel te dekken en worteltjes te schrapen. De belangstelling was er toen al.

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Op diezelfde leeftijd. Mijn familie raadde dat af, want het is hard werken en niemand van ons zat in die stiel. Maar dat hield me niet tegen. De passie was sterker.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

Mijn opa, die intussen is overleden, was een harde werker. Na zijn pensioen had hij een stuk land gekocht en daar teelde hij zelf groenten. Zo leer je met verse producten werken.

5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?

Spaghetti van de mama.

6. Eén goede raad voor beginners?

Ik ben zelf nog niet zo lang chef. Ik denk dat je gewoon jezelf moet zijn. Het gaat met vallen en opstaan, maar laat je niet afschrikken en blijf je eigen ding doen. Ga ervoor en dan groeit het vertrouwen.

7. Wat is het meest overroepen klassieke gerecht?

Bloedworst eet ik niet graag. Verder eet ik alles.

8. Wat is de vervelendste keukenklus?

Opruimen. Maar het hoort erbij.

9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?

Vaak wanneer we uiteten gaan met vrienden. Of als ik een stukje ga lopen, denk ik onderweg ook na. En als we in team overleggen.

10. Wat is een lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?

Foie gras. Ik eet het wel zelf, het staat soms ook op de kaart. Maar aan gasten vragen we of het erbij mag.

11. Hoe ziet je toekomst eruit?

We hopen met Oogst ons ding te blijven doen. Het zou leuk zijn om te worden opgemerkt door Gault Millau of dergelijke, maar dat is niet de essentie. Zoiets is natuurlijk wel goed voor de zaak en het is fijn om erkend te worden. Maar ook nu zit de zaak vaak al vol, zijn klanten tevreden en kan ik mijn passie uitoefenen.

De favorieten van Alec Vinke

Keukengeur? Als brood bijna klaar is.

Favoriet kruid? Lavas

Favoriet gastronomisch land? Dat wisselt een beetje. Barcelona hoort erbij. Op reis zoek ik gewoonlijk een gastronomisch restaurant met een ster. Daar genieten we en doe ik ook ideeën op.

Cocktail of sterkedrank? Als aperitief liever Champagne en na het eten een Amaretto sour.

Leuze/motto/spreuk/citaat Oefening baart kunst. Of: alles kan, als je er maar voluit voor gaat.

Kookmuziek: Techno en house, wel de meer rustige. Ik hou van het werk van DJ Charlotte de Witte.

Restaurant

Oogst

Waalpoelstraat 20

9960 Assenede

België

Oogst: Op het menu

Voorgerecht

Buikspek / pompoen / miso / kurkuma


Hoofdgerecht

Hertenkalf / knolselder / fregola


Tussengerecht (+18 euro)

'Pommes Moscovite' / kaviaar ‘Imperial Heritage’ / handgepelde garnaal


Nagerecht

Chocolade / koffie / amandel


Aangepaste dranken

Assortiment Duvel

Top