Bram Simons
Restaurant Emiel
Bram Simons:
Emiel was de laatste actieve vishandel op de Mechelse vismarkt. Bekend om zijn uitstekende kwaliteit en versheid. Dat verhaal zet chef-kok Bram Simons met verve verder in Restaurant Emiel. Hij neemt je hier mee op een gastronomische reis door de Noordzee.
11 Vragen voor Bram Simons
1. 1. Het DNA van Emiel?
In Restaurant Emiel brengen we een gastronomisch Noordzeeconcept. Ons menu van 4, 5 of 6 gangen is altijd bereid met dagverse producten uit de Noordzee en lokaal gekweekte seizoensgroenten.
2. 2. Je eerste kookervaring?
Ik zat vroeger graag bij mijn grootmoeder in de keuken. Ze kookte goed en ik keek hoe ze het deed en met hoeveel liefde. Mijn eigen eerste kookervaring beleefde ik eigenlijk in de koksschool.
3. 3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?
Toen ik naar het secundair ging. In het vierde jaar zijn we op zoek gegaan naar een school en zo ben ik in Koksijde beland. De ambiance in de keuken, de samenhorigheid en de adrenaline van het vak spraken me meteen aan.
4. 4. Wie is je grote inspiratiebron?
Ik heb bewondering voor chefs die gaan voor kwaliteits, duurzaamheid en lokale producten. Of het nu gaat om een frituur of een zaak met drie sterren: voor mij gaat het om wat iemand doet en hoe die bezig is met zijn vak. Dat vind ik inspirerend.
5. 5. Je wordt verplicht drie dagen hetzelfde te eten: wat kies je?
Zuurdesembrood met echte boter.
6. 6. Eén goede raad voor beginners?
Ga voor kwaliteit en vraag daar de juiste prijs voor. Blijf vasthouden aan je ideeën en concept, ook wanneer het even wat moeilijker gaat.
7. 7. Meest overroepen klassiek gerecht?
Spaghetti bolognaise. Een gerecht dat vaak gehypet wordt, maar ik snap het enthousiasme erover niet.
8. 8. Vervelendste keukenklus?
De mise-en-place. Voor mij een aaneenschakeling van vervelende klusjes die je op voorhand moet doen om dan tot een mooi resultaat te komen en een aangename en vlotte service te kunnen afleveren.
9. 9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?
Ik laat me inspireren door de dingen om me heen, de natuur, de geuren. Voor die creatieve momenten moet ik echt tijd maken, even weg van de zaak. In het restaurant werk ik van ‘s morgens tot ‘s nachts. Daar heb ik mijn energie voor andere dingen nodig.
10. 10. Lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?
Ik vind het minder evident om zeeslakken op de kaart te zetten. Heel wat mensen zijn wat huiverachtig bij het idee om zeeslakken te eten terwijl het nochtans heel lekker is. Ik zet het soms wel op de kaart en zoek telkens opnieuw naar manieren om het op een toegankelijke manier te serveren zodat mensen het leren kennen.
11. 11. Hoe ziet je toekomst eruit?
Ik heb gigantisch veel dromen en ik krijg elke dag wel nieuwe ideeën die ik wil verwezenlijken. Maar nu wil ik vooral een restaurant dat altijd volzet is, waar ik mensen werkzekerheid kan bieden en waar onze gasten elke keer opnieuw gelukkig buiten gaan.
De favorieten van Bram Simons
Keukengeur? Verse vis. ‘s Ochtends de vis fileren, dat is mijn favoriete moment van de dag. Die geur... heerlijk!
Favoriet kruid? Zout is essentieel. Cliché misschien, maar zo belangrijk in de keuken.
Favoriet gastronomisch land? Ik vind heel veel keukens mooi, maar mijn favoriet gastronomisch land is België. We zijn niet groot, maar we hebben enorm veel mooier restaurants. We moeten de cultuur die we hier hebben echt koesteren.
Cocktail of sterkedrank? Old fashioned.
Leuze/motto/spreuk/citaat Als er meer dingen in je leven goed dan slecht gaan, dan mag je niet klagen. Ik vind dat een goede leuze om naar te leven.
Kookmuziek: Dat hangt wat van het moment af. Meestal techno of hiphop.
Restaurant Restaurant Emiel
Vismarkt 6
2800 Mechelen
België