Brian Vermeersch

Allegro Moderato

Brian Vermeersch:

In het historisch centrum van Gent vind je restaurant Allegro Moderato. Het restaurant is al 28 jaar een topper in het Gentse. Sinds begin dit jaar zorgt chef-kok Brian Vermeersch voor een vernieuwende wind in de gastronomische keuken van Allegro Moderato.

#Oost-Vlaanderen

11 Vragen voor Brian Vermeersch

1. Het Dna van Allegro Moderato

Hier schuif je aan voor een echte gastronomische keuken. Sinds kort mag ik het DNA van het restaurant mee kruiden met een vleugje vernieuwing. Smaken uit diverse uithoeken van de wereld zorgen voor leuke en lekkere combinaties op onze menukaart.

2. Wat was je eerste kookervaring?

Ik kan me nog goed herinneren dat ik al heel jong samen met mijn vader in de keuken stond. Daar groeide voor het eerst mijn interesse in koken.

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Ik had al voor de juiste richting gekozen, maar het was pas tijdens mijn eerste stage bij ’t Vijfde Seizoen in Aalter dat ik de klik helemaal maakte. Toen besefte ik pas echt dat dit de richting was die ik verder uit wilde.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

Ik kijk niet teveel naar andere chefs. Met die insteek startte ik op mijn achttiende mijn eigen restaurant. Ik wilde niets afkijken, maar mijn eigen weg zoeken. Ik heb onnoemelijk veel kookboeken, in alle soorten en vormen. Daarin kijk ik wel graag om tot nieuwe ideeën te komen.

5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?

Cornflakes van Kellogg’s. Lekkere Rice Krispies.

6. Eén goede raad voor beginners?

Ga niet te snel en blijf met je voetjes op de grond. Besef dat je niet alleen van je eigen fouten leert, maar ook van de fouten die anderen maken. Luister naar verhalen en pik de lessen op die je nodig hebt.

7. Wat is het meest overroepen klassieke gerecht?

In de klassieke keuken vind ik heel wat gerechten lichtjes overroepen. Moelleux vind ik echt overrated. Ik ben sowieso geen desserteter, maar ik snap de hype echt niet. Ik vind het maar een gewone cake met chocoladesaus.

8. Wat is de vervelendste keukenklus?

Eigenlijk vind ik niets echt vervelend. De stomste taakjes zorgen er namelijk voor dat ik me beter leer te focussen. Ik denk dat niemand de opkuis leuk vindt. Maar als ik iets écht vervelend zou vinden, zou ik het niet zo lang blijven doen denk ik.

9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?

Inspiratie komt meestal op een vrije dag. Dan zet ik me rustig neer, neem een blad papier en maak categorieën van vlees, groenten of vis. Ik pluk diverse ingrediënten uit de lijst die bij het desbetreffende seizoen horen en ga er dan verder mee aan de slag. Eens het idee een duidelijkere vorm heeft, proberen we het uit.

10. Lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?

Ik denk dat we hier redelijk wat durven. Het gaat niet altijd om durven, maar soms ook om realistisch zijn. Mensen moeten het ook nog willen eten. Zo zijn we hier heel voorzichtig met lams- en varkensvlees, omdat een deel van ons publiek dat niet eet.

11. Hoe ziet je toekomst eruit?

Ik ben een jonge papa, dus het is er nog wat te vroeg voor. Maar ooit wil ik zeker opnieuw een eigen restaurant openen. Daar wil ik graag Deense-Spaanse-Belgische-fusion-keuken brengen.

De favorieten van Brian Vermeersch

Keukengeur? Ik hou van specerijen, maar de lekkerste geur? Dat is een bouillon die al twee dagen staat te trekken en de hele keuken ernaar doet ruiken. Genieten.

Favoriet kruid? Het is wat onpopulair, maar ik ben wel fan van kaneel. Of Garam Masala, lekker pittig!

Favoriet gastronomisch land? Ik ben een grote fan van Denemarken. Wat fermenteren betreft kunnen we veel van hen opsteken. Maar ook Spanje is een van mijn favoriete gastronomische landen.

Cocktail of sterkedrank? Negroni. Dat leerde ik op mijn zestien jaar als jobstudent drinken en het blijft mijn favoriet.

Leuze/motto/spreuk/citaat Don’t look back! Er is maar één richting en dat is vooruit. Elke dag opnieuw beter proberen doen dan gisteren.

Kookmuziek: We proberen regelmatig af te wisselen, maar Rammstein keert altijd terug. Moeten we goed doorwerken? Dan stuwen zij ons met gemak vooruit. Ook Charlotte de Witte staat hier vaak op.

Restaurant

Allegro Moderato

Allegro Moderato: Op het menu

Verrassingsmenu


Aangepaste dranken


€69


Top