Davy Devlieghere

Restaurant Julien

Davy Devlieghere:

Chef Davy Devlieghere puurt in Restaurant Julien in Lievegem elk gerecht uit tot de kern. Elke keer opnieuw maakt hij daar een zoektocht van waarbij hij zijn eigen grenzen verlegt. Zijn onophoudelijke queeste naar de pure essentie leverde hem de titel Jonge Chef van het jaar 2023 voor Vlaanderen op in Gault Millau.

#Oost-Vlaanderen

11 Vragen voor Davy Devlieghere

1. Het Dna van Restaurant Julien

We bieden zowel menu’s als à la carte-gerechten aan. De gerechten zijn klassiek geïnspireerd. In het degustatiemenu voegen we daar graag enkele wereldse toetsen aan toe. We werken alleen met de beste en mooiste producten. De bereidingen zijn authentiek, zonder veel poespas.

2. Wat was je eerste kookervaring?

Op zaterdag en tijdens de vakantie hielp ik als kind in de varkensboerderij van mijn ouders. Rond half twaalf kreeg ik altijd de keuze: nog een halfuur helpen of het middagmaal bereiden. Die keuze was snel gemaakt. Op de boerderij maakte ik ook kennis met het slachten van varkens, en het bereiden van worsten, pensen en koteletten.

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Volgens mijn ouders heb ik die keuze gemaakt toen ik 7 was.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

Ik heb enorm veel bewondering voor alle chefs, op gelijk welk niveau, die hun klassieke keuken kennen.

5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?

Dat kunnen veel gerechten zijn. Laat ik maar voor de frietjes kiezen van Juliettje, de frituur van mijn zus.

6. Eén goede raad voor beginners?

“Volhard. Bijt op de tanden bij een tegenslag.” Er gaat nog teveel talent verloren omdat jonge mensen het te snel opgeven.

7. Wat is het meest overroepen klassieke gerecht?

Spaghetti bolognaise. In het algemeen ben ik geen fan van warme tomaat.

8. Wat is de vervelendste keukenklus?

Bestellingen doorvoeren via webshops. Per telefoon of mail gaat het veel vlotter.

9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?

Ik heb meestal al een paar ideeën en combinaties op losse blaadjes gekribbeld voor ik aan een nieuw menu begin. Op basis van die kribbels én de producten van het seizoen stel ik menu’s samen. Die worden dan gemaakt, getest en gefinetuned. Vaak doe ik dat alleen, en met de juiste muziek erbij. Die testfase kan weken duren. Veel pogingen en verfijningen later is er dan een afgewerkt gerecht. En meestal blijkt dat dat helemaal iets anders is dan wat ik in het begin op een papiertje had gekribbeld. (lacht)

10. Wat is een lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?

In het begin waren er zo wel gerechten, nu niet meer. Ik durf zowel duurdere producten als orgaanvlees op de kaart te zetten. Ik bied ze dan wel à la carte aan en niet in menu’s.

11. Hoe ziet je toekomst eruit?

Ik hoop gewoon dat ik dezelfde drive kan blijven behouden en dezelfde goesting om gerechten te ontdekken en te creëren.

De favorieten van Davy Devlieghere

Keukengeur? Brioche als die vers uit de oven komt.

Favoriet kruid? Moeilijk te kiezen. Nummer 1 is misschien wel citroenverbena.

Favoriet gastronomisch land? Bourgondië, maar dan vooral voor de wijn.

Cocktail of sterkedrank? Geturfde whisky

Leuze/motto/spreuk/citaat Dat gaat niet bestaat niet

Kookmuziek: Earth, Wind & Fire: ‘September’

Restaurant

Restaurant Julien

Restaurant Julien: Op het menu

Seizoensgebonden/wisselend menu


Aangepaste dranken


Let op: kies bij het maken van je reservatie voor het Jong Keukengeweld ticket. Je reservatie is pas geslaagd als je de betaling van 59 euro per persoon hebt volbracht.




Top