Dries Provoost

De Kwizien

Dries Provoost:

Respect en liefde voor het product, dát is wat chef-kok Dries Provoost drijft. In De Kwizien, een culinaire hotspot in Hasselt, laat hij gastronomie en gastvrijheid samenkomen.

#Limburg

11 Vragen voor Dries Provoost

1. Het Dna van De kwizien

De Kwizien is geen groot restaurant en dat is net onze charme. Hier krijg je het gevoel in onze huiskamer te zitten en ervaar je die losse, gezellige, huiselijke sfeer. Wij willen mensen op hun gemak stellen, zorgen dat ze zich comfortabel voelen en hen verse, creatieve gerechten serveren.

2. Wat was je eerste kookervaring?

Ik kan me mijn eerste kookervaring niet herinneren. Ik kom echter uit een beenhouwersfamilie, eten stond dus altijd wel centraal bij ons. De liefde voor goede producten kreeg ik met de paplepel ingegoten.

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Niet ver van waar ik met mijn ouders woonde, was een klein restaurantje waar we regelmatig gingen eten. Heel los, heel spontaan én lekker eten. Ik kwam er altijd met een gevulde maag én een glimlach buiten. Daar besefte ik dat ik dat gevoel zelf ook aan mensen wil geven.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

De meeste inspiratie doe ik op bij mijn leveranciers. Zij weten perfect wat er leeft en wat eraan komt. Met hun tips kan ik telkens aan de slag voor een nieuw menu.

5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?

Een stukje vlees met frietjes en goede mayonaise.

6. Eén goede raad voor beginners?

Wij werken hard en veel, dus zorg dat je voldoende geniet. De voorbereiding zie ik als het harde werk, maar dan komt met de service het leuke stuk. Geniet daarvan elke keer opnieuw met je team. Tevreden gasten en een leuke sfeer in de keuken zorgen dat je elke dag met vreugde aan de slag gaat. Fun tijdens je werk is belangrijk.

7. Wat is het meest overroepen klassieke gerecht?

Boeuf Bourguignon.

8. Wat is de vervelendste keukenklus?

Ik werk het liefst in teamverband. Alleen een langdradig werkje moeten doen, zoals snoepjes uit de verpakking halen, vind ik het minst leuk aan de job.

9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?

De start? Dat is het contact met de leveranciers. Zij zijn immers perfect op de hoogte van welke producten de komende tijd beschikbaar en goed zullen zijn. Die input zet ik samen en dan begint het creatieve proces echt. Daar betrek ik liefst het hele team bij en zo ontstaat al snel een nieuwe menu.

10. Wat is een lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?

Ik durf veel, maar ik ben niet de grootste fan van onverwachte smaakcombinaties. Mensen houden van comfort, ook als het over eten gaat.

11. Hoe ziet je toekomst eruit?

Ik maak momenteel geen grootste plannen. Ik wil vooral plezier hebben en ervoor zorgen dat het hele team én de gasten zich amuseren. Blijven verder bouwen aan wat we nu doen, dat is mijn grootste doelstelling.

De favorieten van Dries Provoost

Keukengeur? De oven die opengaat en de geur van een vers gebakken Madeleine met vanille die je tegemoet komt. Heerlijk.

Favoriet kruid? Van verveine ben ik wel fan.

Favoriet gastronomisch land? De oven die opengaat en de geur van een vers gebakken Madeleine met vanille die je tegemoet komt. Heerlijk.

Cocktail of sterkedrank? Ik dronk laatst nog eens een Mescal en dat is toch wel heel erg lekker.

Leuze/motto/spreuk/citaat Better do it nice than twice.

Kookmuziek: Spotify is niet meteen iets voor mij. We zetten nog gewoon de radio op, meestal Studio Brussel.

Restaurant

De Kwizien

Jeneverplein 1

3500 Hasselt

België

De Kwizien: Op het menu


Verrassingsmenu

Aangepaste dranken

69 euro 



Top