Elliott Van de Velde

Entropy Restaurant

Elliott Van de Velde:

In het historische hart van Brussel nodigen chef Elliott Van de Velde en zijn team je uit om hun intuïtieve en bewuste gastronomische universum te ontdekken. Entropy is een nieuw soort restaurant, want het is een NGO, die strijdt tegen afval en streeft naar een meer circulair en rechtvaardig voedselsysteem. Alle winst wordt gedoneerd aan de vzw Hearth Project die strijdt tegen voedselverspilling en sociale onzekerheid. Entropy slaagt erin om dat te realiseren op een gastronomische manier met een duidelijk plantaardig accent.

#Brussel (Hoofdstedelijk Gewest)

11 Vragen voor Elliott Van de Velde

1. Het Dna van Entropy Restaurant

De naam Entropy koos ik met mijn partner: Adeline Barras, een chemicus van opleiding. Entropy is de natuurkundige energietheorie die materie creëert uit atomaire wanorde. Het is ook de energie die warmte en zichtbare geordende systemen creëert uit onzichtbare factoren. Dit weerspiegelt de manier waarop wij werken: superlokaal, tegen verspilling en met een bewuste manier van zaakvoeren en een toegewijde chef. We gaan voedselverspilling tegen door welbepaalde ingrediënten te kiezen. Via de donaties aan vzw Hearth Project voeden we elke week gemiddeld 600 mensen. Het sociale aspect is bij ons heel belangrijk.

2. Wat was je eerste kookervaring?

Ik ben autodidact als chef. Mijn overgrootmoeder was altijd bezig met eten. Mijn grootvader kon niet koken, maar at wel graag. Hij nam mij vaak mee naar restaurants.

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Ik heb eens deelgenomen aan een cursus vegetarisch koken. Ik wou dat uitproberen en het was voor mij een openbaring om in de keuken te staan. Ik zei tegen mijn vader: “Ik word chef”, maar hij lachte ermee. Ik zei: “Je zal wel zien.” Nu geef ik zelf masterclasses en kan ik een impact hebben op anderen.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

Velen. Voor het sociale aspect denk ik aan Massimo Bottura. Hij is onder andere bezig met Food for Soul. Ik denk ook aan René Redzepi. Het is knap en inspirerend om een dergelijk niveau vol te houden.

5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?

Macaroni. Dat is comfort food. Je kan er ook veel goede dingen in stoppen. Het is misschien niet mijn soort gerecht, maar het hangt samen met familieherinneringen, een goed gevoel, ontstressen. Ik heb hetzelfde met thee.

6. Eén goede raad voor beginners?

Allereerst: kom eens met ons werken (glimlacht). We zijn heel openminded, we werken op veel verschillenden manieren, dus je vindt er zeker iets voor jou. In mijn zaak heerst het principe dat je werkt zoals je bent, met je zwaktes en je sterktes. Wij geven ook consultancy om anderen te helpen hun idee te realiseren. Het is belangrijk om mensen bewust te kunnen maken van wat wel of niet zal werken en ook om mensen soms een beetje te pushen.

7. Wat is het meest overroepen klassieke gerecht?

Truffelpasta wanneer het niet het seizoen is. Buiten het seizoen kan je geen mooie truffels vinden. Kaviaar geeft me ook een dubbel gevoel. Het is lekker, maar het geeft niet de juiste focus aan een gerecht.

8. Wat is de vervelendste keukenklus?

Wat ik het moeilijkste vind, is om mijn visie duidelijk te maken aan de andere medewerkers. Ik ben creatief en heel precies. Voor mij moeten dingen precies op een bepaalde manier zijn uitgevoerd, omdat ik weet dat het zo dan werkt. Maar ik manage niet graag mensen, ik ben niet hun vader.

9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?

Dat kan altijd zijn. We experimenteren veel, dus vaak wanneer ik bezig ben, kan ik een ingeving krijgen. Evengoed kan een boom een inspiratie zijn.

10. Wat is een lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?

Ik weet het niet. Door mijn ervaring als chef bij events heb ik geleerd aandachtig te zijn voor wat mensen graag willen. In ons menu is alles herkenbaar en we geven veel uitleg.

11. Hoe ziet je toekomst eruit?

Mijn ambitie is om een nieuwe manier van denken neer te zetten over onze industrie en ook om klanten de voordelen te tonen van ons model. Daarnaast wil ik de volgende generatie veel geven, want die hebben we nodig voor heel het proces, voor meer duurzaamheid, en om de horeca weer blij te maken.

De favorieten van Elliott Van de Velde

Keukengeur? Als de barbecue aanstaat

Favoriet kruid? Sansho peper (Aziatische peper)

Favoriet gastronomisch land? Ik sta open voor alles. Ik neig wat meer naar Noord-Europa

Cocktail of sterkedrank? Basil Smash

Leuze/motto/spreuk/citaat Ik heb er te veel.

Kookmuziek: Als ik alleen ben kan het hard rock zijn, maar even goed opera: het hangt af van wat ik aan het doen ben en van mijn bui.

Restaurant

Entropy Restaurant

Sint-Goriksplein 22

1000 Brussel

België

Entropy Restaurant: Op het menu

Voorgerecht

De Champignon


Hoofdgerecht

De Squash


Nagerecht

Le Boulanger


Aangepaste dranken


Top