Flem Cnockaert en Andreas Petsios
Lesco
Flem Cnockaert en Andreas Petsios:
Kunst en eten hebben veel met elkaar gemeen. In de wereld van restaurant Lesco ontmoeten food en art elkaar. Chef-koks Andreas Petsios en Flem Cnockaert geven hier het beste van zichzelf in de keuken en toveren de meest heerlijke gerechten op tafel.
11 Vragen voor Flem Cnockaert en Andreas Petsios
1. Het Dna van Lesco
Flem & Andreas: Onze keuken is redelijk experimenteel. We zijn niet bang om met minder bekende producten te werken of inventief te zijn. Op elk gerecht proberen we onze stempel te drukken: uniek, eigenwijs en altijd lekker!
2. Je eerste kookervaring?
Flem: Dat was al op heel jonge leeftijd bij mijn moeder. Zij maakte soep of gebak en ik keek toe. Al heel snel zette ik me ‘s avonds niet meer voor de televisie, maar dook ik de keuken in om zelf cake, pannenkoeken of soep te maken.
Andreas: Ik ben van Griekse afkomst en mijn ouders hebben altijd een Grieks restaurant uitgebaat. Toen ik tien was, ging ik al mee om te helpen in de keuken. In het begin aan de afwas, maar later mocht ik ook met het eten helpen.
3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?
Flem: Op mijn dertiende besliste ik om kokschool te doen. Koken interesseerde me altijd al en rond die leeftijd besefte ik ook dat ik daar later mijn beroep van wilde maken.
Andreas: Door het helpen in de keuken van mijn ouders, besefte ik al snel dat ik graag kookte. Oorspronkelijk was het plan om hun restaurant op een dag over te nemen. Tijdens mijn studies zijn die plannen veranderd. Ik leerde diverse keukens kennen, deed stage en kwam zo hier terecht.
4. Wie is je inspiratiebron?
Flem: Dat is voor mij vooral het concept achter koken zelf. Je kan oneindig weel combinaties maken van producten, kleuren, smaken, … Het is een constant spel dat nooit stopt.
Andreas: Ik volg. Ik heb niet één idool, maar andere chefs kunnen me wel inspireren. Iedereen maakt alles op een net iets andere manier klaar, en onuitputtelijke bron van nieuwe ideeën.
5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?
Andreas: Een lekker broodje smos, altijd lekker.
Flem: Ik ga voor een simpele spaghetti.
6. Eén goede raad voor beginners?
Flem: Smijt je altijd voor de volle 100 %, dan haal je er veel voldoening uit en zal je elke dag met plezier opstaan om je job goed te doen. Maar in deze sector moet je wel 100 % overtuigd zijn, anders is de kans groot dat je er op een dag de brui aan geeft.
Andreas: Ik ben het daar helemaal mee eens. Ons werk stopt nooit. Ook als je vrij bent, ben je onbewust nog bezig met eten en nieuwe ideeën.
7. Meest overroepen klassieke gerecht?
Flem & Andreas: We gaan ons echt niet uitspreken tégen een klassiek gerecht. Er is meestal een reden waarom het een klassieker is.
Flem: Ik hou enorm van stoofvlees, maar dat wordt wel niet altijd overal goed gemaakt.
Andreas: Idem voor de Dame Blanche. Heel lekker, ik haat het dan ook wanneer dat verprutst wordt.
8. Vervelendste keukenklus?
Flem & Andreas: Eigenlijk is er niets dat we echt niet graag doen. Soms is het op drukke momenten wel vervelend om iets te moeten doen waar echt veel tijd in kruipt, terwijl er nog veel andere taken staan te wachten. Maar dat heeft meer met het moment dan met de bezigheid zelf te maken.
9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?
Flem & Andreas: Menu’s creëren, dat is en blijft altijd een uitdaging. Soms barsten we van de ideeën en soms komt er dagenlang niets uit. Dan is het wachten op de inspiratie, want die komt altijd. Heel vaak op de meest onverwachte momenten, maar zelden als we ons neerzetten om nieuwe ideeën op te schrijven. Zo werkt het niet.
10. Lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?
Flem & Andreas: Niet meteen. Het typische aan onze keuken is dat we alles op onze eigen manier maken en er een eigen touch aan geven. Bij elk gerecht denken we na hoe wij het willen en kunnen. Zijn we het erover eens? Dan kan het gerecht op de kaart.
11. Hoe ziet je toekomst eruit?
Flem: Wij zijn allebei nog heel jong en moeten nog veel aspecten van de job ontdekken. We gaan nog veel zien, veel ontdekken, veel leren.
Andreas: Klopt helemaal. Er wordt wel eens gezegd dat je de toekomst niet kan voorspelen, maar ik geloof dat je je eigen toekomst toch zelf ook in de juiste richting kan sturen. Daar zijn we volop mee bezig.
De favorieten van Flem Cnockaert en Andreas Petsios
Keukengeur? Flem: De geur van vers gemalen zwarte peper in een warme pan. Andreas: Akkoord. De geur van specerijen in de pan.
Favoriet kruid? Flem: Munt, een heel divers kruid, lekker in salades, warme of koude bereidingen, goed voor cocktails of thee. Vrij uniek op dat vlak. In Lesco hebben wij onlangs een mousselinesaus geserveerd obv munt en verveine. Top! Andreas: Steranijs
Favoriet gastronomisch land? Flem: Ik vind de eenpansgerechten en stoofpotjes uit Thailand interessant. Ongelofelijk hoeveel verschillende smaken zij in één gerecht kunnen verwerken. De Thaise keuken is nooit saai. Andreas: Ik ga voor een grotere regio: de landen aan de Middellandse Zee. Griekenland, Italië, ... Zij toveren met weinig producten altijd iets lekkers op tafel.
Cocktail of sterkedrank? Flemme: Dark ‘N Stormy Andreas: White Negroni
Leuze/motto/spreuk/citaat Andreas: Ik leef niet aan de hand van citaten of motto’s. Flem: Omring je door de juiste mensen.
Kookmuziek: Flem & Andreas: We luisteren eigenlijk naar alles. Soms techno, soms disco, soms hiphop, soms... Alles hangt af van de mood van het moment.
Restaurant Lesco
Stationsstraat 50
9230 Wetteren
België