Fran Mertens

Dunas

Fran Mertens:

De ligging aan de Zeedijk in Duinbergen bij Knokke-Heist, op de scheiding tussen water en wal, bepaalt voor een groot deel de identiteit van Dunas. “In onze zaak trekken we zowel de zee als het land binnen,” zegt chef Fran Mertens.

#West-Vlaanderen

11 Vragen voor Fran Mertens

1. Het Dna van Dunas

Dunas staat voor ‘casual fine dining’. Verfijnd en toch gemoedelijk tafelen, daarvoor kan je bij ons terecht. Je hoeft zelfs niet te eten, plaatsnemen in de bar kan ook. In de keuken combineren we het beste van wat het land en de zee ons schenken.

2. Wat was je eerste kookervaring?

Pannenkoeken bakken of koekjes maken, samen met de grootmoeder.

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Mijn ouders vonden werken in een restaurant een zware stiel. Ze wisten waarover ze spraken, want mijn nonkel was chef. Daarom heb ik eerst een andere richting gevolgd en ben ik pas in het vijfde middelbaar naar de koksschool gegaan.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

Restaurant Alchemist in Kopenhagen. Op vlak van alles eigenlijk: hun filosofie, hun eten, hun beleving…

5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?

Chinees. Daar eet je trouwens sowieso drie dagen van. (lacht)

6. Eén goede raad voor beginners?

Als je iets wil, moet je je smijten.

7. Wat is het meest overroepen klassieke gerecht?

Foie gras

8. Wat is de vervelendste keukenklus?

Niets. De minder leuke dingen pak ik er gewoon bij. Ik kan me daar niet druk in maken.

9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?

Ik blader door kookboeken en ik maak wandeltochten, met muziek. Zo ontstaan er prille ideeën die later tot rijping komen.

10. Wat is een lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?

Tonijn. Omdat het geen lokale vis is die bovendien al overbevist is.

11. Hoe ziet je toekomst eruit?

Te vroeg om daarover na te denken. Ik ben nog maar net bezig. Ik bekijk het nog dag per dag.

De favorieten van Fran Mertens

Keukengeur? De geur van een langoustinebouillon die trekt.

Favoriet kruid? Za’atar. Een Libanese kruidenmengeling. Tijm is ook een favoriet.

Favoriet gastronomisch land? Scandinavië

Cocktail of sterkedrank? Gin-Tonic

Leuze/motto/spreuk/citaat Pak je kansen als ze op je pad komen. En doe wat je graag doet.

Restaurant

Dunas

Zeedijk-Duinbergen 300

8301 Knokke-Heist

België

Dunas: Op het menu



Verrassingsmenu


Aangepaste dranken

Assortiment Duvel

Top