Jan Devos

Bassud

Jan Devos:

Modern, lokaal, puur en productkeuken. Met die vier woorden omschrijft chef Jan Devos waar het Torhoutse restaurant Bassud voor staat. Gasten mogen zich verheugen op ambachtelijke gastronomie met een centrale plaats voor de houtskooloven.

#West-Vlaanderen

10 Vragen voor Jan Devos

1. Het Dna van Bassud

We werken veel met lokale en seizoensgebonden producten. Met een klein team geven we alle gasten een persoonlijke bediening. Iedereen moet zich thuis voelen bij ons.

2. Wat was je eerste kookervaring?

Rundstong bij mijn moeder of coq au vin bij mijn grootmoeder.

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Toen ik veel meehielp in de keuken bij m’n moeder en oma, waar we steeds eten maakten met zelfgekweekte groenten. Nadien ging ik naar de hotelschool. Daar besefte ik helemaal: dit is wat ik wil doen met mijn leven.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

Net voor we Bassud openden, werkte ik even bij Boury in Roeselare. Ik kijk nog steeds geweldig op naar Tim en de manier waarop ze hun restaurant runnen. En altijd een stap voor zijn op al de rest!

6. Eén goede raad voor beginners?

Probeer zoveel mogelijk op te steken van chefs van verschillende strekkingen. Filter daar uit wat jij belangrijk vindt en ga sowieso tewerk op een duurzame manier, want dat is de enige toekomst voor de gastronomie.

7. Wat is het meest overroepen klassieke gerecht?

Foie Gras.

8. Wat is de vervelendste keukenklus?

Kroketten paneren.

9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?

Ik wandel graag in de bossen en het groen hier in Torhout. Het creatiefste in mij komt naar boven als ik zo’n wandeling ’s ochtends maak met een voldaan gevoel na een drukke werkweek.

10. Wat is een lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?

Ik had altijd graag al eens iets gedaan met rundstong. Ik deed het tot nu nog niet uit schrik voor reacties van sommige gasten, maar misschien moet ik het gewoon eens doen.

11. Hoe ziet je toekomst eruit?

Ik wil in de eerste plaats mijn team uitbreiden. Ik werk nu met 1 vaste werknemer en 4 studenten/flexijobbers. Op dit moment halen we met dat team alles eruit wat erin zit. In de toekomst wil ik een stevigere organisatie en een vast team rond me. Dat zou Bassud nog een enorme extra boost geven.

De favorieten van Jan Devos

Keukengeur? Verse kippenfond

Favoriet kruid? Lavas

Favoriet gastronomisch land? Denemarken

Kookmuziek: Flip Kowlier: ‘In de fik’

Restaurant

Bassud

Zuidstraat 42

8820 Torhout

België

Bassud: Op het menu

Voorgerecht
Noordzeevis, tomaatjes “Vermeulen”, vierge, butternutpompoen, vadouvan


Hoofdgerecht
“De Schorenaer” – lokale hoevekip, vin jaune, wortel, perzik, ui, macadamianoot

Optioneel tussengerecht
Zeeuwse mossel, prei uit de houtskooloven, beukenzwam, Mostaard Wostyn, dragon (signatuur Bassud)


Nagerecht
Appel, honing uit Torhout, amandel, citroentijm, vanille

Top