Joris Hoefkens

Essenz

Joris Hoefkens:

Samen met zijn vrouw Benthe Vande Woenstijne legt chef Joris Hoefkens zijn gasten in de watten in het Antwerpse restaurant Essenz. Joris brengt een Belgisch-Franse productkeuken met verscheidene vlees-, vis- en vegetarische gerechten, waar hij vaak nog een verrassende oosterse twist aan geeft.

#Antwerpen

11 Vragen voor Joris Hoefkens

1. Het Dna van Essenz

Ik werk graag met pure producten en zoek naar de essentie. Zo is de naam ontstaan. Ik probeer altijd naar het basisproduct te gaan en van daar verder te werken. Wij runnen de zaak met twee: ik de keuken en mijn vrouw de zaal. We hebben alles zelf in handen. En als het fout zou gaan, hebben we het zelf gedaan.

2. Wat was je eerste kookervaring?

Thuis een spiegeleitje. Ik kon amper in de pan kijken, zo klein was ik nog. Vroeger op zondag vroeg ik wie er een eitje wou hebben, dat vond ik toen plezant.

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Thuis hadden we een traiteurszaak en ik hielp mee. Van daar heb ik de keuze gemaakt om hotelschool te gaan volgen en zo is het verder gegroeid.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

Moeilijk om iemand specifiek te noemen.

5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?

Gebraden kippenbil, of pasta.

6. Eén goede raad voor beginners?

Als je het niet graag doet, moet je niet aan dit vak beginnen. Want het is heel zwaar. Ik wil de uren niet opnoemen dat ik er mee bezig ben. Maar als je dat graag doet, dan telt dat niet.

7. Wat is het meest overroepen klassieke gerecht?

Niertjes, dat is iets wat ik zelf nooit zou bestellen.

8. Wat is de vervelendste keukenklus?

De dampkap schoonmaken.

9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?

Meestal gewoon met een blad papier of een laptop en dan begin ik te schrijven.

10. Wat is een lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?

Rode biet of zwezeriken vermijd ik wel omdat niet iedereen dat lust. Dat heeft er ook mee te maken dat ik alleen in de keuken sta en dus niet meteen een alternatief kan voorzien voor zo’n klant.

11. Hoe ziet je toekomst eruit?

Ik hoop dat de zaak mooi blijft groeien, in ons tempo. En een klein patisseriewinkeltje zou ik ook fijn vinden.

De favorieten van Joris Hoefkens

Keukengeur? Zeste van citrus. Kervel

Favoriet kruid? Klaverzuring

Favoriet gastronomisch land? Japan. Italië. Maar ook de Frans-Belgische keuken, daar liggen onze roots

Cocktail of sterkedrank? Negroni

Kookmuziek: Ik hoor graag de Tijdloze van Stu Bru. Om één nummer te noemen: Toto: ‘Africa’

Restaurant

Essenz

Kronenburgstraat 35

2000 Antwerpen

België

Essenz: Op het menu

Seizoensgebonden/wisselend menu


Aangepaste dranken

Assortiment Duvel

Top