Luigi Esposito
Materia
11 Vragen voor Luigi Esposito
1. Het DNA van Materia
In Materia kozen we bewust voor slechts 18 couverts omdat we onze gasten de maximale expressie van de fijne Italiaanse eetkeuken willen geven. De naam ‘materia’ is afgeleid van onze filosofie voor het verwerken van de grondstof. We brengen het onbewerkte product, met respect voor de grondstof, dankzij nieuwe technieken en onze ervaring naar een hoger niveau.
2. Je eerste kookervaring?
Mijn eerste ervaring in de keuken na school was in een kleine wijnwinkel met keuken in Napels. Nadat ik de basisprincipes van de Napolitaanse keuken had geleerd, begon ik vele sterren en niet-sterrenrestaurants te bezoeken om een volledig beeld te krijgen van de Italiaanse en de Europese keuken.
3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?
Al toen ik klein was en mijn oma zag koken, heel inspirerend. Ik besefte al snel dat koken en mensen blij maken me een goed gevoel geeft. Ik zou mezelf nooit een andere job zien doen.
4. Wie is je grote inspiratiebron?
Er zijn verschillende chefs die me inspireren, zowel Italiaanse als niet-Italiaanse. Als ik één naam moet vermelden, kies ik voor Floriano Pellegrino van restaurant Bros’ in Puglia.
5. Je wordt verplicht drie dagen hetzelfde te eten: wat kies je?
Ik eet het liefst pasta, al is het niet goed om dat élke dag te doen.
6. Eén goede raad voor beginners?
Leer geduld te hebben, veel liefde en blijf zelfs na je schoolcarrière nog studeren en ervaring opdoen. Je kunt altijd nog leren in het leven, zelfs op 50-jarige leeftijd.
7. Meest overroepen klassiek gerecht?
Daar kan ik niets op antwoorden. Elk gerecht heeft zijn eigen verhaal. Ik hou teveel van koken om te zeggen dat een gerecht niet goed is. Er zijn geen slechte gerechten, alleen gerechten die niet goed zijn klaargemaakt.
8. Vervelendste keukenklus?
Ik vind alles leuk om te doen. Je moet van dit werk houden om het te doen.
9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?
Die komen als ik ‘s avonds thuis ben of op mijn vrije dagen. Menu’s zijn bij mij maanden van tevoren uitgebreid getest en bijgeschaafd.
10. Lekker gerecht dat je niet op de kaart durft te zetten?
Ik durf alle gerechten die ik zelf lekker vind op de menu te zetten.
11. Hoe ziet je toekomst eruit?
Ik werk elke dag hard, zonder ooit te stoppen. Ik hoop op een dag beloond te worden door Michelin en andere bekende gidsen. In tussentijd blijf ik mijn best doen om mijn klanten te verrassen en blij te maken met mijn kookkunsten.
De favorieten van Luigi Esposito
Keukengeur? Mijn favoriete geur is gebarbecued vlees.
Favoriet kruid? Saffraan. Italiaanse saffraan.
Favoriet gastronomisch land? Denemarken. Daar bevinden zich enkele van mijn favoriete restaurants.
Cocktail of sterkedrank? Amaretto sour.
Leuze/motto/spreuk/citaat ‘Audaces fortuna iuvat’. Het geluk is met de stoutmoedigen.
Kookmuziek: Rap en trap.
Restaurant Materia
Dageraadplaats 3
2018 Antwerpen
België
Materia: Op het menu
Verrassingsmenu
Aangepaste dranken
69 euro