Marie Pieters

Pauline

Marie Pieters:

Pauline was de grootmoeder van chef Marie Pieters. Marie werkt intussen ruim tien jaar als kok en wist al van bij de start van haar carrière dat ze een eigen zaak wilde. Die zaak vernoemde ze naar haar grootmoeder. Restaurant Pauline is een restaurant dat warmte uitstraalt en waar stijfheid niet aan de orde is.

#West-Vlaanderen

11 Vragen voor Marie Pieters

1. Het DNA van Pauline?

We ontvangen mensen hier in ons eigen huis, wat meteen voor de nodige portie gezelligheid zorgt. Alle gerechten die we hier serveren, liggen me nauw aan het hart én eet ik zelf ook graag. Er zit bijna altijd iets Belgisch of Frans in, maar met enkele avontuurlijke uitspattingen. De smaakvolle Aziatische keuken is een grote inspiratiebron, maar dankzij mijn stiefmoeder in Catalonië zie je ook uit die regio heel wat invloeden terugkomen.

2. Je eerste kookervaring?

Dat herinner ik me nog heel goed. Ik was acht jaar en had net mijn eerste kookboek gekregen. Daaruit maakte ik hartige pannenkoeken, gevuld met kaas en hesp. Een heel avontuur!

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Dat heeft eigenlijk wel even geduurd. Ik heb zes jaar Latijn-Wiskunde gedaan en heb dan enkele jaren op de Universiteit rondgedoold. Tot ik besefte echt iets van mijn leven te moeten maken. Op dat moment was ik jobstudent in een frituur en dat inspireerde me om richting koksopleiding te trekken. Toen al kookte ik thuis veel en wist ik dat het me beter lag dan de frituur.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

Mijn grootmoeder is mijn allergrootste inspiratiebron. Maar er zijn nog heel wat mensen naar wie ik opkijk. Ik heb een tijdje met Tim Boury gewerkt. Zowel hij als de mensen met wie ik samenwerkte zijn een inspiratie voor mij. Ik heb al een mooi gevulde carrière en ben blij te kunnen zeggen dat ik nog nooit moest werken voor iemand waar ik niet naar kon opkijken. Er loopt ongelofelijk veel talent rond en ik word letterlijk geïnspireerd door iedereen rondom mij.

5. Je wordt verplicht drie dagen hetzelfde te eten: wat kies je?

Frieten met stoofvleessaus en mayonaise.

6. Eén goede raad voor beginners?

De raad die ik zelf ook heb gekregen: mond houden en verder werken. Doorzettingsvermogen is de allerbelangrijkste eigenschap van een kok.

7. Meest overroepen klassiek gerecht?

Ik hou niet van ons Vlaams witloof met hesp en kaassaus. Dat is het product witloof onwaardig.

8. Vervelendste keukenklus?

Er zijn niet echt dingen die ik haat om te doen. Ook de minder leuke dingen horen er gewoon bij.

9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?

Het creatieve proces, daar ben ik non-stop mee bezig. Wat voor mij heel belangrijk is bij het opstellen van een nieuw menu, dat is de interactie met mijn team. Ik vind hun inbreng en visie heel belangrijk. Ik hoor graag van de mensen rondom mij wat beter kan, wat minder goed is, ... Ook met feedback van de klanten ga ik aan de slag. Op die manier krijg je gerechten echt op punt.

10. Lekker gerecht dat je niet op de kaart durft te zetten?

Frieten met stoofvlees. Mensen onderschatten hoe het moeilijk is om dat perfect te bereiden. Alleen al de best mogelijke friet maken is een uitdaging.

11. Hoe ziet je toekomst eruit?

Pluk de dag. Beetje bij beetje, we zien wel wat er komt.

De favorieten van Marie Pieters

Keukengeur? De geur van net gestoofde sjalotjes met een beetje look in.

Favoriet kruid? Tijm.

Favoriet gastronomisch land? Geen land, maar wel een streek: Catalonië. Het is een regio die ik goed ken met. Het gamma aan verse producten is eindeloos: verse vis, vers vlees uit de bergen,… En dan de zonovergoten tomaten, olijven en groenten die duidelijk meer smaak hebben.

Cocktail of sterkedrank? Ik drink graag een lekker whisky.

Leuze/motto/spreuk/citaat ‘Doe voor goed en zie niet om’

Kookmuziek: Ik luister graag naar Radio 1.

Restaurant

Pauline

Pauline: Op het menu

Menu

Noordzeekrab, rammenas en vadouvan

-

Fazant, gamma van pompoenvariëteiten

-

Hazelnoot, praline en chocolade


Aangepaste dranken 


67 euro 


Het menu is onder voorbehoud en kan wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van producten.

Top