Michael Vanderhaeghe

Hostellerie Saint Nicolas

Michael Vanderhaeghe:

In Elverdinge, bij Ieper, stap je in Hostellerie Saint Nicolas binnen bij een gastronomisch familierestaurant. Chef Michael Vanderhaeghe staat in de keuken met zijn vader. In de zaal staan zijn vrouw en zijn moeder. Samen zorgen ze ervoor dat gasten zich direct op hun gemak voelen in een ontspannen sfeer. Die kunnen er terecht voor een mix tussen Belgische en Franse keuken met invloeden van over heel de wereld. Het product staat centraal en wordt bereid met respect voor de streek en de leveranciers.

#West-Vlaanderen

11 Vragen voor Michael Vanderhaeghe

1. Het Dna van Hostellerie Saint Nicolas

Vroeger lag de zaak naast de Sint-Niklaaskerk in Ieper. Vandaar Saint Nicolas. Die naam is gebleven met de verhuizing naar Elverdinge. De huidige setting tussen de landbouwgronden en met onze prachtige tuin, zorgen voor een oase van rust in hartje West-Vlaanderen. Wat ons ook bijzonder maakt, is de combo vader/zoon en vrouw/moeder. Daardoor loopt ons restaurant als een geoliede machine.

2. Wat was je eerste kookervaring?

Toen ik heel klein was, maakte ik gebakjes in zo’n easy-bake oventje. Ik stond op 12-jarige leeftijd al in de keuken met mijn vader. Dus ik kreeg de smaak al heel vroeg te pakken.

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Van zolang ik me kan herinneren wou ik dit doen. Ik kwam ook altijd thuis in een keuken en zag hoe het ging bij mijn ouders. Ik heb nooit iets anders willen worden. Behalve dan rallypiloot of brandweerman natuurlijk, haha.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

Natuurlijk is mijn vader mijn grote voorbeeld. Ik vind het straf hoe hij samen met mijn moeder de zaak heeft opgebouwd door de jaren heen. Geert Vanhecke is voor mij ook een grote chef. Toen ik er stage deed, zag ik hoe hij net als mijn vader de eerste in de keuken was en als laatste vertrok. Zo werk ik nu ook.

5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?

Ik ben verslaafd aan choucroute. Zuurkool met variëteiten aan vlees, puree en mosterdsaus. Zalig!

6. Eén goede raad voor beginners?

Probeer zoveel mogelijk te gaan werken in verschillende restaurants. Probeer overal een jaar te werken, zodat je alle seizoenen ziet. Hoe meer je ziet, hoe meer je je eigen stijl kan ontwikkelen. Kijk in het begin niet te veel naar je loon, maar naar wat je leert. Ik heb veel gewerkt voor weinig geld, maar enorm veel geleerd. Die beginjaren moet je zien als een universiteit die je volgt.

7. Wat is het meest overroepen klassieke gerecht?

Pomme moscovite: aardappel met kaviaar en zure room. Ik vind dat wel lekker, maar de prijzen hiervoor zijn te hoog.

8. Wat is de vervelendste keukenklus?

Aardappelen schillen.

9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?

Ik bedenk al mijn menu’s aan een bureau. Maar ik krijg ook veel ideeën in de auto.

10. Wat is een lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?

Dat is er niet echt. Als ik graag iets op het menu zet, doe ik dat. Als ik de mensen iets wil laten proeven dat wat gewaagder is, dan verwoord ik het anders op het menu. Mensen vinden veel dingen lekker, maar ze hoeven niet alles te weten tot in detail.

11. Hoe ziet je toekomst eruit?

Ik wil gewoon het restaurant verder zetten samen met mijn vrouw en een gezond bedrijf uitbouwen. Mijn vrouw is nu zwanger van ons eerste kindje en ik wil de perfecte balans vinden tussen de rol van vader, man en chef. Puur als chef ben ik gewoon tevreden als de klanten tevreden zijn en wens ik niets meer.

De favorieten van Michael Vanderhaeghe

Keukengeur? De geur van bruisende boter met tijm/laurier/look

Favoriet kruid? Citroentijm

Favoriet gastronomisch land? Japan of Thailand

Cocktail of sterkedrank? Cuba Libre

Leuze/motto/spreuk/citaat Hapiness is only real when shared.

Kookmuziek: Eminem: ‘The way I am’.

Restaurant

Hostellerie Saint Nicolas

Veurnseweg 532

8906 Elverdinge / Ieper

België

Hostellerie Saint Nicolas: Op het menu

Verrassingsmenu
Top