Sam Verstuyf

August Wijnbar

Sam Verstuyf:

Een easy going gastronomisch restaurant met een seizoensgebonden menu. Dat vind je in Lennik, in een historisch kader. Chef Sam Verstuyf en zijn jonge ploeg ontvangen gasten in een hartelijke, huiselijke sfeer en zetten graag de gerechten en wijnen ongedwongen in de kijker. August Wijnbar hecht veel waarde aan kwaliteitsvolle gerechten, maar evengoed aan een persoonlijk contact met de gasten.

#Vlaams-Brabant

10 Vragen voor Sam Verstuyf

1. Het Dna van August Wijnbar

De naam ‘August Wijnbar’ gaat terug tot 1860. Vanaf toen was in ons pand een wijnhandel gevestigd. Het gebouw zelf is nog ouder, van 1745. Het restaurant is er al sinds 2017, maar toen ik het in 2019 overnam is het accent iets minder op de wijn komen te liggen en kreeg het een meer gastronomische stempel. We hebben de naam wel behouden, hoewel de nadruk nu op de totaalbeleving ligt.

2. Wat was je eerste kookervaring?

Ik zat vroeger op internaat. Wanneer ik in de weekends thuis was, kookte mijn vader elke dag vers. Door hem zo gepassioneerd bezig te zien werd ik getriggerd naar meer.

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Ik ging vanaf het 3e middelbaar al wel naar de hotelschool, maar pas vanaf het 5de middelbaar wist ik dat ik hier echt mee wou verder gaan.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

Ik heb respect voor elke gepassioneerde chef. Het is tenslotte allemaal niet zo evident als het lijkt. Mijn grote voorbeelden in de Belgische gastronomie zijn Franco Spinelli van ‘San Daniele’ en Jan Tournier van ‘Cuchara’. In het buitenland heb ik enorme bewondering voor Atsushi Tanaka van ‘A.T.’

5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?

Kaas met spaghetti bolognaise

6. Eén goede raad voor beginners?

Organische groei is de beste groei. Je hoeft dus geen stappen over te slaan. Zolang de passie voor het vak overheerst, zal je jezelf, zonder dat je het doorhebt, blijven ontwikkelen.

7. Wat is het meest overroepen klassieke gerecht?

Ik ben geen grote fan van orgaanvlees, alleen zwezeriken vind ik fantastisch.

8. Wat is de vervelendste keukenklus?

Look pellen!

9. Wat is een lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?

Ik merk aan mezelf dat ik gewoonlijk eerst kijk naar wat mensen zelf zoeken als ze gastronomisch gaan eten. Daar voeg ik dan, vooral bij het dresseren, een eigen touch aan toe.

10. Hoe ziet je toekomst eruit?

Blijven groeien zoals we nu bezig zijn. Stap voor stap, en samen als een hecht team. Een sterrenchef waarvoor ik heb gewerkt, zei me dat een team zich past vormt na enkele jaren. Ik heb dat zelf ondervonden en nu durf ik te zeggen dat we een geweldig basisteam hebben. Ook de extra’s en de studenten geven elke dag het beste van zichzelf. Dat was ooit anders.

De favorieten van Sam Verstuyf

Keukengeur? Versgebakken brood

Favoriet kruid? Dragon

Favoriet gastronomisch land? Baskenland

Cocktail of sterkedrank? Bruine 'Don Papa' rum

Leuze/motto/spreuk/citaat One team, one philosophy, one target.

Kookmuziek: Robert Cecil - This Time Around, Womack & Womack - Teardrops, Laurence Guy - Saw You For the First Time, Jungle - Cassio, Vladimir Dubyshkin - The Return Of the Drunken Son, Goldband - Psycho

Restaurant

August Wijnbar

Alfred Algoetstraat 2b

1750 Lennik

België

August Wijnbar: Op het menu

Voorgerecht

Wilde gamba 'apple ceviche' warmoes, crispy honey tempura shrimp


Hoofdgerecht

Jonge prei 'Japanse BBQ' makreel & Hand van Buddha


Nagerecht

Mango 'combava', Baked white chocolate & passievruchten sabayon


Aangepaste dranken

Assortiment Duvel

Top