Seppe Bleus
De Fakkels
Seppe Bleus:
In de hoofdstad van Haspengouw begon het verhaal van De Fakkels onder leiding van Paul-Luc en Nicole. Na ruim 30 jaar namen chef-kok Seppe Bleus en zijn vrouw Liese de fakkel over. Zij zijn nu de drijvende kracht achter het restaurant en schrijven verder aan een prachtig gastronomisch verhaal.
11 Vragen voor Seppe Bleus
1. Het Dna van De Fakkels
Hoewel we in kostuum rondlopen, is de sfeer bij De Fakkels allesbehalve formeel. Je zult direct de typische Limburgse gastvrijheid voelen en de warme, familiale ambiance ervaren. Onze keuken, gebaseerd op de Franse traditie en verrijkt met wereldse invloeden, bereiden we het liefst met ingrediënten die we (zelf) uit de Haspengouwse velden trekken.
2. Je eerste kookervaring?
Ik kom uit een slagersfamilie en ben grotendeels opgegroeid in de slagerij. We zijn echte
Bourgondiërs, voor wie koken en vooral genieten van goed eten centraal staat. De liefde voor eten en koken is mij met de paplepel ingegoten.
3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?
Ik denk dat ik het altijd al heb geweten. Terwijl andere kinderen met poppen of auto’s speelden, was ik in de keuken bezig met de oude potten en pannen van mijn oma. Ik herinner me nog dat ik op mijn vijfde mijn hand verbrandde aan warme pudding, maar dat hield me niet tegen. Ik wilde gewoon met eten en koken bezig zijn.
4. Wie is je inspiratiebron?
Natuurlijk laten bekende chefs me niet onverschillig, maar mijn inspiratie haal ik eigenlijk uit alles wat met eten te maken heeft. Een gesprek met een boer over zijn wortelen, bijvoorbeeld, kan net zo inspirerend zijn.
5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?
Puree met gehaktballetjes en – lekker chauvinistisch – Limburgse siroopsaus.
6. Eén goede raad voor beginners?
Werk hard, maar geniet minstens zo intens van elk moment dat je niet werkt.
7. Meest overroepen klassieke gerecht?
Ik wil van geen enkel gerecht zeggen dat het overroepen is. We mogen trots zijn op onze
klassiekers.
8. Vervelendste keukenklus?
Erwten doppen.
9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?
Met muziek in mijn oren, zodat ik ongestoord kan werken, pak ik mijn kalender met
seizoensgroenten erbij en begin ik met het bedenken van een vegetarisch gerecht. Pas in een later stadium voeg ik vlees of vis aan mijn gerechten toe.
10. Lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?
Als ik het zelf lekker vind, moet het op de kaart staan. Ik kan me nauwelijks iets bedenken dat ik er niet zou durven opzetten.
11. Hoe ziet je toekomst eruit?
We hebben De Fakkels overgenomen van Paul-Luc en Nicole, die het meer dan 30 jaar met veel succes hebben geleid. Het zijn grote schoenen om te vullen, maar onze ambitie is om minstens zo goed te presteren en verder te groeien op ons eigen tempo.
De favorieten van Seppe Bleus
Keukengeur? Vers gebakken brood.
Favoriet kruid? Verveine, ijzerkruid.
Favoriet gastronomisch land? Doe mij maar België.
Cocktail of sterkedrank? Ik ben fan van mocktails! Een Crodino tonic smaakte me altijd.
Leuze/motto/spreuk/citaat Doe gewoon gewoon.
Kookmuziek: Van Fred Again tot Ludovico Einaudi.
Restaurant De Fakkels
Hasseltsesteenweg 61
3800 Sint-Truiden
België
De Fakkels: Op het menu
Verrassingsmenu
Aangepaste dranken
69 euro