Willem Vervaet & Brent Reper

Fleems

Willem Vervaet & Brent Reper:

Eerst was er ‘Heems’, het pop-up restaurant dat Willem Vervaet en Brent Reper uitbaatten met nog een derde man. De naam ‘Heems’ verklapte dat er veel werd gewerkt met inheemse producten. Bovendien is in Dendermonde de link met de heemskinderen snel gemaakt. Heems stopte en is nu overgegaan in Fleems, een combinatie van ‘Heems’ en ‘vlammen’. Want Fleems is een gastronomisch restaurant met invloeden van barbecue. Brent en Willem willen graag die passie, die vlam overbrengen op de gasten.

#Oost-Vlaanderen

11 Vragen voor Willem Vervaet & Brent Reper

1. Het Dna van Fleems

We zijn met twee om de keuken te leiden, dat is al anders dan op veel plaatsen. Ons doel is vooral om mensen samen te brengen rond een tafel om te lachen en te genieten van lekker eten en drinken.

2. Wat was je eerste kookervaring?

Willem: Ik wilde als kind eens voor mijn ouders ontbijt op bed maken. Ik had een schaal uit de kast gepakt, die op het vuur gezet en daar wat eieren in gegooid … dat was toen nog niet wat het moest zijn.

Brent: De eerste kookervaring die ik me herinner was het maken van een toast champignon. Toen was ik al wat ouder.

3. Wanneer wist je: ik wil kok worden?

Brent: In het derde middelbaar. Toen ben ik naar de hotelschool gegaan in Koksijde.

Willem: Ik had van thuis de passie voor eten en koken meegekregen. Ik wou destijds al Brent volgen naar de koksschool, maar mijn ouders wilden dat ik mijn humaniora afmaakte. Daarna voelde ik dat dat koken mij toch bleef interesseren en dus heb ik de volwassenenopleiding gevolgd van de koksschool in Koksijde.

4. Wie is je grote inspiratiebron?

Brent: wij hebben overal bijgeleerd, uit boeken, tv, social media. Maar echt een voorbeeld heb ik niet.

5. Je wordt verplicht 3 dagen hetzelfde te eten: wat kies je?

Brent: garnaalkroket.

Willem: frituur.

6. Eén goede raad voor beginners?

Brent: stelen met de ogen. En veel notities maken. Ik heb spijt dat ik dat destijds te weinig heb gegaan, want als je het niet noteert, ben je het kwijt.

7. Wat is het meest overroepen klassieke gerecht?

Willem: Hopscheuten. Ik begrijp wel waarom hopscheuten zoveel geld kosten, maar ik heb het er niet voor over.

8. Wat is de vervelendste keukenklus?

Willem: uien pellen. Ik moet daar nog altijd van wenen.

Brent: zilveruitjes pellen.

9. Hoe zien jouw creatieve momenten eruit?

Willem: er zijn momenten waarop we zelf met iets komen. Andere momenten nemen we de tijd om samen iets uit te werken. En dan brengt het ene idee het andere mee, maar meestal komt dat niet op bestelling.

Brent: veel komt al babbelend, bijvoorbeeld tijdens de mise-en-place.

10. Wat is een lekker gerecht dat je niet op de kaart durft zetten?

Willem: orgaanvlees. We eten dat zelf graag …

Brent: … Maar je krijgt dat moeilijk verkocht. Gekookte kalfshersenen bijvoorbeeld. Ik bestel dat wel op restaurant, maar bij ons moet je dat niet proberen.

11. Hoe ziet je toekomst eruit?

Brent: Wij denken allebei ‘go with the flow’. We leggen onszelf niets op. Het is niet dat we ons blindstaren op Gault Millau of Michelin.

Willem: Voor mij is het belangrijk dat ik over 10 jaar nog altijd plezier en voldoening haal uit mijn job.

De favorieten van Willem Vervaet & Brent Reper

Keukengeur? Willem: aanstoven van ui met look en tijm. - Brent: raspen van kaffir limoen.

Favoriet kruid? Willem: tijm - Brent: dragon

Favoriet gastronomisch land? Brent: Thailand - Willem: Middellandse zeegebied

Cocktail of sterkedrank? Brent: Negroni - Willem: Madeira

Leuze/motto/spreuk/citaat ‘Ne keer ene drinken, zeker?’ Dat zeggen wij vaak.

Kookmuziek: Willy Sommers: ‘7 anjers 7 rozen’. Blijkt goed te werken in de keuken.

Restaurant

Fleems

Brusselsestraat 72

9200 Dendermonde

België

Fleems: Op het menu


Verrassingsmenu


Aangepaste dranken

Reserveer
Top