Aftrap gegeven van Jong Keukengeweld 06/02/2023, 18:30

Gastronomie door jonge chefs, voor jongeren

In het unieke decor van C-Mine in Genk lanceerden Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen trots de twaalfde editie van Jong Keukengeweld. Vanaf volgende week kunnen jongeren tussen 18 en 30 jaar reserveren bij een van de 54 geselecteerde jonge chefs.

De officiële aftrap van Jong Keukengeweld gebeurde zoals het past bij een sectororganisatie als Horeca Vlaanderen: op een mooie locatie, met een lekker drankje en high tea hapjes die bijna te mooi waren om op te eten. Voor en na de presentatie van de nieuwe campagne was er tijd om te netwerken, te praten en samen te genieten.

Eindigen en weer starten in Genk

“We eindigden in 2019 de laatste volledige editie van Jong Keukengeweld in Genk met een record van 45.000 gereserveerde tafels en hopelijk kunnen we vandaag – opnieuw in Genk – het startschot geven voor een nieuw record”, vertelt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen aan gastvrouw Justine De Jonckheere. Hij stond nog even stil bij corona en de daarbij horende moeilijkheden, maar de blik was vooral op de toekomst gericht. Naar de toekomst en de 54 jonge chefs die de jury wisten te overtuigen om deel uit te maken van deze nieuwe selectie Jong Keukengeweld. “Jong Keukengeweld verlaagt de drempel om eens voor een hoger gecategoriseerd restaurant te kiezen, zeker voor jongeren. Op die manier werven we steeds meer jonge ambassadeurs en at heeft de sector op dit moment broodnodig.”

Verfijndheid, producten en persoonlijkheid

Met welke elementen de 54 chefs de jury konden overtuigen? “Een aantal aspecten waren voor ons van cruciaal belang”, legt Jurgen Roppe van de vakjury uit aan alle aanwezigen. “Verfijndheid – want dat onderscheidt een gastronomisch restaurant van een brasserie -, de keuze van producten – seizoensgebonden en lokaal – én de identiteit van de chef. In welke mate is zijn of haar persoonlijkheid weerspiegelt op het bord?” Alle 54 chefs zijn niet ouder dan 35 jaar en zullen ons land ook een heel jaar vertegenwoordigen in binnen- en buitenland. De 54 komen uit gans Vlaanderen en Brussel. Waar je ook woont, er is ongetwijfeld een zaak niet ver uit je buurt.

Jong Keukengeweld is een initiatief van Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen. Waarnemend CEO van Toerisme Vlaanderen, Peter De Wilde, zijn hoogtepunt laten kiezen uit de afgelopen edities bleek niet evident. “Er waren veel mooie momenten, veel gelukkige mensen en heel wat jonge chefs met ambities en dromen”, zo vat hij zijn ervaringen samen. “Ik vind het telkens fantastisch om te zien dat chefs uit de lichting van Jong Keukengeweld echt doorstoten naar de top en een eerste Michelinster of vermelding in Gault&Millau krijgen.”

Fan voor het leven van Vlaamse gastronomie

De missie van deze delegatie Jong Keukengeweld is duidelijk. “Jongeren voor de rest van hun leven fan maken van de Vlaamse gastronomie”, klinkt het ambitieus bij Matthias De Caluwe. En daar zijn ze duidelijk klaar voor. Een groot deel van de geselecteerde chefs was vandaag immers aanwezig in Genk. Allemaal trots op hun selectie. En allemaal met evenveel zin om erin te vliegen om de Vlaamse jongeren in de watten te leggen en hen gastronomisch Vlaanderen te doen ontdekken. Maar nog niet vandaag. Want vandaag mochten ze eerst nog eens samen klinken op hun nominatie.

Klaar om Vlaamse gastronomie te gaan ontdekken? Jongeren tot 30 jaar kunnen vanaf maandag 13 februari reserveren en in maart (of later in oktober) hun voeten onder tafel schuiven bij een (of meerdere) van de gemotiveerde jonge chefs. Ontdek alle chefs en restaurants op jongkeukengeweld.be

Andere artikels

Jong Keukengeweld is nog niet uitgevochten
20/02/2024
Jong Keukengeweld bezoekt de Chocolate Academy
26/05/2023
Meer dan 21.000 jongeren schuiven aan tafel bij Jong Keukengeweld
11/05/2023
Jongeren koken voor jongeren: Jong Keukengeweld IS TERUG!
06/02/2023
Top