Feestelijke aftrap van Jong Keukengeweld 2024 – 2025 gegeven in KMSKA 10/09/2024, 12:10
Onder het goedkeurend oog van de vele Vlaamse meesters in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen werd het startschot gegeven van de nieuwe editie van Jong Keukengeweld. 73 jonge chefs uit 70 restaurants staan te trappelen om leeftijdsgenoten tussen 18 en 35 jaar de culinaire avond van hun leven te bezorgen.
Ruim voor de start van de avond liep het KMSKA goed vol: niemand wilde de lancering van deze nieuwe editie van Jong Keukengeweld missen. Gastvrouw Justine De Jonckheere leidde de avond in stijl in goede banen. Ze vroeg gedeputeerde Luk Lemmens bij aanvang meteen naar de link tussen kunst en culinair genieten. “Het KMSKA is zoveel meer dan alleen maar een museum”, klonk het vol vuur bij Lemmens. “Wij zetten in op beleving en zetten onze deuren graag open voor jonge mensen. De werken in het museum zijn al eerder een inspiratie geweest voor chefs die kookten in het KMSKA. Ook in Madonna (het restaurant in het KMSKA waar Jong Keukengeweld-chef Wesley Debord in de potten roert) wordt vaak verwezen naar Ensor en anderen als inspiratie.”
Vlaams culinair talent toegankelijk maken
“We zijn trots om vandaag de start van een nieuwe editie Jong Keukengeweld te geven”, klonk een enthousiaste Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “Tradities zijn er om te koesteren. Gezien we vorig jaar meer dan 42.000 jongeren hun smaakpapillen prikkelden, zetten we de imagocampagne met veel enthousiasme verder. De doelstelling van Jong Keukengeweld blijft hetzelfde: jongeren op een toegankelijke manier laten kennismaken met onze Vlaamse, culinaire talenten.” En ze zijn met veel dit jaar: 31 ambitieuze nieuwelingen en 42 vertrouwde smaakmakers maakten hun opwacht tijdens de lancering. Onder de 73 chefs zijn er 9 vrouwelijke chefs, het hoogste aantal in de Jong Keukengeweld-geschiedenis!
Tot vorig jaar waren de jongeren die gingen eten via de formule van Jong Keukengeweld niet ouder dan 30 jaar. “Helaas val ik nog steeds uit de boot,” grapte De Caluwe, “maar ik ben heel blij te kunnen aankondigen dat we de leeftijd deze editie hebben opgetrokken tot 35 jaar.”
Niveau stijgt jaar na jaar
Jeroen Roppe van de vakjury was lovend over het niveau van deze lichting. “De afgelopen jaren zijn heel wat chefs groot geworden dankzij Jong Keukengeweld en het prestige dat aan het label vasthangt”, vertelde hij. “Ik heb het niveau de afgelopen jaren echt zien stijgen. Ik sta ervan te kijken hoeveel chefs echt weten waarmee ze bezig zijn, waarvoor ze staan en waar ze naartoe willen. Het is dan ook geen verrassing dat ze deze editie met veel zijn.” Dat zorgde voor glunderende gezichten bij de vele jonge keukentalenten die voor de gelegenheid allemaal naar Antwerpen waren afgezakt. Zij zijn helemaal klaar voor deze nieuwe editie van Jong Keukengeweld!
Culinaire hoofdstad van Noord-Europa
De lancering van Jong Keukengeweld 2024 – 2025 gebeurde onder het goedkeurende oog van Antwerps burgervader Bart De Wever, die voor Antwerpen een rol ziet weggelegd als culinaire hoofdstad van Noord-Europa. “Alleen Parijs doet momenteel nog beter. Volgens Michelin hebben we veel potentieel. Zowel wat betreft bestaande zaken als nieuwe zaken. En dat alles? Dat begint natuurlijk bij Jong Keukengeweld”, pleitte Bart De Wever vol vuur voor de typische bourgondische vibe die al langer heerst in Antwerpen. Dat mochten vervolgens alle genodigden beleven tijdens een spetterende afterparty boordevol gezelligheid, lekker eten en goede gesprekken.
Culinair genieten van een Jong Keukengeweld driegangenmenu met aangepaste dranken en water kan tijdens deze editie vanaf 59 euro tot en met 69 euro (excl. transactiekosten). Ontdek alle deelnemende zaken op de pagina 'chefs 2024'. Boek snel een tafeltje en laat jouw smaakpapillen dansen!